Pyykkipäivä: vältä kemikaalijäämiä pyykkietikalla

Työpaikan kahvipöydässä tuli puhetta etikan monikäyttöisyydestä esimerkiksi siivouksessa ja pyykinpesussa. Työkaverini Kirsi mainitsikin huomanneensa blogeissa uuden villityksen, pyykkietikan. En itse pysty käyttämään huuhteluainetta, koska voimakkaat tuoksut ja kemikaalit vaatteissa saavat ihon kutiamaan ja ottavat henkeen, joten tähän asti on menty miedosti hajustetulla pesuaineella.

Annostusta varten laitoin pyykkietikan saippuapumppuun.

Olen käyttänyt etikkaa ennen pyyhkeiden pesussa, koska etikka avaa pyyhkeiden kuidut ja huuhtelee pesuainejäämät, jolloin pyyhkeistä tulee ihanan imukykyisiä, joskin myös karheita (ja tämä on tietysti hyvä merkki – ihanan pehmeät pyyhkeet vaan siirtelevät vettä edestakas, eikä esimerkiksi hiusten kuivaamisesta tunnu tulevan mitään.)

Pyyhkeitä pestessä ongelmaksi on kuitenkin muodostunut annostus – onnistun aina laittamaan liikaa etikkaa, jolloin pyyhettä käyttäessä haisen ihan suolakurkulta – yök. Googlaituani kuitenkin eri blogien ohjeita, pyykkietikan luvattiin välttävän tämän ongelman. Yleensä pyykkietikka tehdään eteerisistä öljyistä, mutta koska olen malttamaton ja en löytänyt lähimarketeista sopivaa öljyä, kokeilin toista reseptiä – appelsiininkuorta.

Appelsiinit kannattaa pestä kuumalla vedellä, jotta mahdolliset pintakäsittelyaineet saa pois.

Sinällään resepti on simppeli – lisäsin ilmatiiviiseen astiaan muutaman appelsiinin kuoret ja haluamani määrän etikkaa, ja annoin niiden imeytyä vuorokauden. Itse mittasin sopivan etikkamäärän kaatamalla pumppupulloon etikkaa, mutta näköjään sitä olisi pitänyt laittaa noin 10% ylimääräistä – kuoret imivät osan etikasta, ja puristamallakaan en saanut pulloa enää täyteen. Koristeeksi kuorin pulloon kuorimaveitsellä vielä yhden appelsiinin kuorta. Jossain ohjeissa kuorten annettiin imeytyä jopa viikon, joten pidempikin imeytysaika ei varmasti haittaa.

Etikka ja kuoret suljetaan ilmatiiviiseen astiaan.

Joissain resepteissä pyykkietikkaan laitetaan esim. puolet vettä ja puolet etikkaa. Mielestäni tämähän on ihan tyhmää, koska puoleen laimennettua etikkaa täytyy käyttää kaksinkertainen määrä, ja pesukoneessahan se etikka laimenee. Mieluummin tein vahvaa pyykkietikkaa, jota voi käyttää vain ruokalusikallisen – en kuitenkaan halua tuoksua vinegretteltä.

Käytin pullosatsiin halvinta etikkaa ja kuoren 3 appelsiinista. Pullooni meni noin puoli litraa väkiviinaetikkaa (0,52€), ja annostukseni ollessa noin ruokalusikallinen, tulee tästä noin 30 koneellista – kustannus on siis noin 2 senttiä per kone, koska appelsiininkuoret ovat kuitenkin “ilmaisia” (ja vaikka appelsiinit ostaisi tätä varten, tulisi koneellisen hinnaksi noin 5 snt).

Kohokirjoittimella saa purkkiin hauskan retrofiiliksen.

Käytin pyykkietikkaa tosiaan noin ruokalusikallisen (noin 10 pumpullista, mutta jotkut eläinkaupat myyvät esim. 20ml pumppuja, jolloin koneeseen riittäisi yksi pumpullinen), mutta kokeilemalla löytyy omalle koneelle sopiva annostus. Omissa pyykeissäni ei ollut lainkaan etikkaista tuoksua pesun jälkeen, mutta kuulemma mieto etikantuoksu haihtuu kokonaan kuivuessa.

Kokonaisuudessaan suosittelen ehdottomasti pyykkietikkaa – vaatteet tuntuvat ihanan puhtailta ja raikkailta, ja huomasin heti eron esimerkiksi t-paitojen “fiiliksessä” – kangas tuntuu hengittävän paremmin, eikä pesuainejäämät aiheuta iho-oireita.

Herättikö postaus ajatuksia? Kommentoi jotain! :)