Vie leivonta nextille levelille – itse tehty vaniljauute

Edellisestä blogipostauksesta on taas vierähtänyt hetki, mutta täällä sitä taas ollaan, uuden keittiöproggiksen kanssa. Kuten ehkä saatatkin jo tietää, olen aika intohimoinen kotileipuri – vanilja on ehdottomasti suosikkimausteeni, ja leivonnan saa kuulemma ihan nextille levelille itse tehdyllä vaniljauutteella. Tämä on kuitenkin aikaisemmin kariutunut siihen, etten keksinyt, mistä saisi järkevään hintaan riittävästi vaniljaa – supermarkettien yksittäiset vaniljatangot maksavat ihan poskettomasti (siis joku 10€/papu! Toki halvempiakin löytyy, mutta silti)

Itse päädyin Indonesiassa kasvatettuun Tahitilaiseen vaniljaan edullisen hinnan ja myyjän hyvien palautteiden vuoksi.

Redditissä satuin törmäämään spedeedeps-nimisen käyttäjän postaukseen itse tehdystä vaniljauutteesta, jossa hän kertoi tilaavansa pavut eBaystä – siis aivan nerokas idea! Itse olen vain googlaillut vaniljaa myyviä nettikauppoja, mutta lähes kaikki euroopasta löytämäni kaupat olivat joko tosi kalliita tai toimittivat tukkumyyntiin.

Selailin Ebay UK:sta muutamia papuja, ja päädyin maksamaan 20 pavusta noin 37 euro, eli 1,85€ per papu. Pavut saapuivat noin viikossa vakuumipakattuna suoraan postilaatikkoon.

Sitten päästään töihin, eli kotitekoisen vaniljauutteen valmistamiseen.

Tarvitset:

  • Ilmatiivis astia tai pullo + suppilo
  • Leikkuulauta ja terävä veitsi (lyhytteräinen kuorimaveitsi tai hedelmäveitsi on tähän paras) tai sakset
  • ~5dl noin 40-volttista vodkaa tai viskiä (ei ihan halvinta, ei ihan kalleinta – jotain perushyvää “name brand”-laatua)
  • 10-20 Vaniljatankoa omasta pihiydestä riippuen

Toimi näin:

1. Pilko vaniljatangot astiaan sopivaksi. Voit joko leikata tangot saksilla noin 2-3 cm pötköihin, tai jos haluat hifistellä, voit leikata tangon ensin kahteen osaan, ja halkaista puolikkaan tangon pituussuunnassa terävällä veitsellä. Tangon halkaisemalla saat uutteeseen mukaan kauniita vaniljahippuja.

Sä oot tähtiyö – sua katsellaan niin kaukaa, sua monet varmaan seuraa eikä selvää saa, ootko tähdenlento vaan. Vaniljapavut ovat pienenpieniä rakeita, jotka antavat esimerkiksi (aidolle) vaniljajäätelölle “hiutaleet”.

2. Laita pilkotut pavut valitsemaasi astiaan ja kaada päälle valitsemasi alkoholi – itse käytin Russian Standard-vodkaa (ja pienenä kokeiluna yhden tähden sheriffiä eli jaloviinaa). Nesteen tulisi peittää kaikki pavut, koska muuten ilman kanssa kosketuksissa oleva vanilja menee hukkaan.

3. Sulje astia, ravista, ja laita kaappiin tai muualle valolta suojaan. Ja odota. Ja ravista, odota, ravista, odota… Parhaan tuloksen saa päivittäin tai parin päivän välein ravistelemalla noin 3kk ajan, mutta jo kuukauden päästä on kuuleman mukaan ihan käyttökelpoista tavaraa. Kannattaa merkitä muistiin uutteen valmistuspäivä, jotta tiedät koska uute on valmis. Pulloja varten netistä löytyy tulostettavia tarroja, jos haluat antaa uutetta vaikka lahjaksi.

Syyskuussa päästään kokeilemaan leivontaa omalla vaniljauutteella. Baarikaapista ei löytynyt viskiä, joten tein pienen kokeilun jaloviinalla – saa nähdä miten siinä käy.

Herättikö postaus ajatuksia? Kommentoi jotain! :)