Sunnuntaisalde

Okei, kuten ehkä innokkaimmat blogin seuraajat saattavat hoksata, en oikeasti kirjoittanut ja julkaissut tätä sunnuntaina. No, julkaisin, mutta noin 10 kuukautta myöhässä. Mulla ei ole oikein ollut energiaa tai intressiä kirjoittaa tänne, ja tän puuttuvan sunnuntaisalden haamu on aiheuttanut kohtuutonta ahdistusta ja vätystelyä. Nyt näin vuoden 2020 elokuussa tartuin kuitenkin härkää sarvista ja tein sunnuntaisalden.

Alkuperäisen saldehaasteen jälkeen on tapahtunut paljon, ja esimerkiksi ruokavalio on muuttunut kasvissyöjästä keto queeniksi, eli käytännössä ihan päälaelleen. Nykyään kyllä rakastan salaatteja, koska vihdoin osaan tehdä niistä maukkaita ja täyttäviä.

Ketoruokavalion kulmakivenä on siis korkea rasva, matalat hiilarit. Tähän päästään kohtalaisen hyvin suosimalla esimerkiksi kanaa ja korkearasvaisia salaattikastikkeita, ja itse tykkään pohjata omani smetanaan. Valmiit salaattikastikkeet 1) maistuu ihan paskalta ja 2) sisältää aivan helvetisti sokeria (usein jopa noin 10g sadassa grammassa – tämä nyt ei tietysti rajoitteettomassa ruokavaliossa ole merkittävää, mutta ketossa hiilareita saa olla 20g päivässä ja kuten vanha viidakon sanonta kertoo, pienistä puroista kasvaa läskit reidet).

Tämäkään salde ei oikeasti ole ihan keto-approved, sillä mukana on tomaatteja. Mulla on kuitenkin nyt sadonkorjuujuhlat, sillä koko kesän vaalimani tomaatintaimet kantavat vihdoin hedelmää parvekkeellani. Tomaateissa on aika paljon hiilareita, mutta yolo ja silleen.

No niin, ja vihdoin itse saldeen:

Olen itse todennut, että meh-salaatin ja hyvän salaatin erottaa 1) oikea salaattilajike sekä 2) sen kuorruttaminen kastikkeella. Aikaisemmin olen töräytellyt kastikkeen salaatin päälle, mutta silloin lautasen pohjalla odottaa tylsääkin tylsempi ei-minkään makuinen salaattikerros.

Nyt aloitan salaatin kastikkeesta: yhdistän kulhossa smetanaa, jonka maustan tabascolla ja sinapilla. Heitän mukaan nipun ituja (niillä saa aivan sairaan helposti lisättyä makua ja tekstuuria! Kannattaa kokeilla) ja sekoitan sitten mukaan pilkotun salaatin. Oon aina inhonnut tavallista jäävuorisalaattia, sen sisin 60% ei maistu yhtään miltään. Sen sijaan olen löytänyt uuden rakkauden eli cosmopolitan-salaatin.

Tadaa – lautaselle salaattipohjaa, ja päälle paistettua kananrintaa sekä pannulla paahdettua vuohenjuustoa, johon löytyy ohje maanantaisaldesta. Päälle vielä vana balsamicokastiketta, ja sunnuntaisalde on valmis.

Herättikö postaus ajatuksia? Kommentoi jotain! :)